Zurück zum Profil
ingenhoven architects

1 Bligh, Sydney, Australien

1 Bligh, Sydney, Australia
Ort
Sydney
Gebäudekategorie
Büros, Banken
Bauvorhaben
Neubau
Jahr der Fertigstellung
2011
Material Fassade
Glas
Architektenpreis
Australian Institute of Architects: National Award for Sustainable Architecture 2012 Milo Dunphy Award for Sustainable Architecture 2012 Fassa Bortolo Sustainable Architecture International Prize
Silver Medal 2012 International Architecture Award 2008
Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design
International competition 2006, 1st prize
Execution 2009–2011
Client Dexus Property Group, Sydney
Architect ingenhoven architects + architectus
GFA 45,000 m²
Green Star, six star
5 Stars (NABERS)
Green Building Council of Australia (GBCA)

DE
Das Hochhaus 1 Bligh in Sydneys Finanzviertel ist mit 28 Stockwerken und einer Höhe von 139 m Australiens erster „grüner“ Wolkenkratzer – eine Verbindung von Nachhaltigkeit, Flächeneffizienz und sorgfältigster Integration in die umliegende urbane Textur.
Der kompakte Ellipsekorpus ist Resultat des Ziels, maximale Aussicht bei zugleich minimaler solarer Gebäudeerwärmung zu gewährleisten. Städtebaulich gesehen, reagiert die Grundfläche des Gebäudes vor allem auf die spezielle Situation der Bent Street, an dem zwei urbanen Flächenraster im Winkel aufeinander zulaufen. Das Erdgeschoss verbindet so ganz natürlich die Bligh Street mit der vier Meter tiefer verlaufenden O‘Connell Street. Das öffentlich zugängliche Erdgeschoß mit der öffentlich nutzbarenTreppe des Gebäudes erweitert den Farrer Place um eine intensiv genutzten öffentlichen Raum.

EN
The high-rise building 1 Bligh in Sydney’s financial district, with its 28 stories and a height of 139 m, is Australia’s first "green" skyscraper—combining sustainability, space efficiency, and careful integration in the surrounding urban context.
The compact elliptical shape results from the objective of maximizing the views while minimizing solar heat gain. From an urban design point of view, the footprint of the building primarily reflects the special situation at Bent Street, at which two urban grids intersect at an angle. In this way, the first floor very naturally links Bligh Street with the four meter lower O’Connell Street. The first floor, which is accessible to the public via the public staircase, extends Farrer Place by adding this intensively used public space.