Zurück zur Startseite
schmidt hammer lassen architects

Innovation Incubator in Shanghai

Foto: Peter Dixie
Foto: Peter Dixie
Ort
Shanghai
Jahr der Fertigstellung
2016
Schmidt Hammer Lassen architects has completed an overhual of an existing office building in Shanghai into an innovation incubator for Hi-Tech start-up companies. Located at the CaoHeJing Hi-Tech Park, in aim to support and nurture local start-up companies, the incubator is a pilot project of a series of shared office developments in the area by the client.

Commissioned by CaoHeJing in 2014, Schmidt Hammer Lassen architects’ proposal was to overclad and unify the existing rendered concrete facade utilising a corrugated and perforated polyester powder coated aluminium skin.

The facade concept allows for a simple and clean expression of openings within and behind the perforated aluminium, providing shading to every workspace whilst optimising both view and daylight. The facade also facilitates the increased insulation build-ups and the integrated approach to new and existing services whilst enabling these to be hidden from everyday view.

The second key design strategy was to open up the existing deep plan of the building, creating a new atrium through the middle with connected views and much improved daylighting.

This new atrium space becomes the heart of the entire project, creating opportunities for collaboration and visual connection. Along with key new public circulation, it contains break out spaces, a cafe bar, hanging meeting boxes and connections to the external green terraces.

The incubator also features a site specific mural designed by Shanghai based graffiti artist, The Orange Blowfish.

 
Facts
 
Architect 建筑师
Schmidt Hammer Lassen Architects
丹麦SHL建筑事务所

Landscape Architect 景观设计师
Schmidt Hammer Lassen Architects
丹麦SHL建筑事务所

Collaborating Architect 合作建筑师
UDG
 
Structural Engineer 结构顾问
UDG
 
Client 业主
CaoHeJing High Tech Park
 
Area 总建筑面积
1,977m2
 
Status 状态
2014- 2016 Complete
 
Photographer
Peter Dixie
Zhang Lei