Back to profile
wörner traxler richter

District Hospital Schotten

City
Schotten
Project data
Client: Gesundheitszentrum Wetterau gGmbH
Services: Service rendering phases 1-9
140 beds and outpatient facilities
The surface and spatial data of the new building of the district hospital are
UA: 4.050m² GFA: 9.060m ² GCV: 34.500m ³.
The data for the following inventory rebuilding amount
UA: 1.120 m² GFA: 2.750 m² GCV: 9.900 m³.
Total construction costs: 25.000.000 €  
Completion: 2011

The five-storey building with spacious entrée covers cozy two-bed rooms with shower baths, rooms with wonderful views and full of light, modern diagnostic and treatment facilities in direct connection to the operating theatres and emergency rooms, a large, interdisciplinary intensive care, attractive lab workstations, a physical therapy, a new patient and employee cafeteria with outdoor terrace and park access.


More:
District Hospital Schotten is a new building for a hospital of basic and standard care, with 140 beds and outpatient facilities, where about 240 doctors, nurses and administrative staff each year care for approximately 5,000 inpatients and 7,000 outpatients. The exterior and interior design reflect the beautiful location on a hill in the woods. The site situation, the benefits of the topography, the cubic volume of the building, the view and orientation, materials and colors and the design of the open area gave rise to a highly attractive house: three-dimensional, visible expression of the philosophy of the operator.

The five-storey house with its three levels of care was placed on the southern slope of the landscape. Its architecture uses the sloping terrain situation for a charming, light-filled building with pleasant terrace
The shell of the house was developed from narrow elements in aluminum. In its various shades of green the Facade pay tribute to the situation and atmosphere of the wooded site and reflect them back through its vertical arrangement. Apart from its very own aesthetics this design of the façade offer a second advantage, a protective shell for the rooms behind and the entire building.

Like the facade elements in their spring colors correspond with the surrounding forest, the design of the interiors follows the idea to copy seasonal colors of the outside world into the inner world by the choice of materials and colorations.

There are comfortable two-bed rooms with shower baths, with wonderful views and full of light, modern diagnostic and treatment facilities in the direct connection to the operating rooms and the emergency room, a large, interdisciplinary intensive care, attractive lab workstations, physical therapy, a new patient and employee cafeteria and a spacious reception area.

The arrangement of the functions correspond to the standards of modern work processes. In the entrance hall on the ground floor the reception and the information point of contact for patients and visitors are located at a central location. The lifts are located close by. For orientation there is a color coding system that is designed differently in different levels. It copies the colors of the natural surroundings of the house, level by level, in the changing colors of the seasons.
An existing building north of the new building was demolished in favor of a new forecourt with parking and road access. In consequence of this new forecourt situation the entrance of the new hospital could develop on ground level, leading into a spacious entrance hall, which reaches into a clear distribution system.

In the three wards a combination of equipment, colors, materials, lighting and decoration consider the needs of sick people to feel protected and encouraged. Each patient room gains light, air and landscape by floor to ceiling windows. The en suite shower rooms are also subject to the previously mentioned interiour color and material concept.

Nurses and doctors work at ergonomic designed and attractive workplaces. None of the rooms fail natural light and outdoor situations since all rooms inside the building are located at a centrally located courtyard, a small green oasis.