Back to profile
wörner traxler richter

University Clinics Leipzig

Project data
Client: Universitätsklinikum Leipzig AöR
Competition: 1st prize 2003
Services: Service rendering phase 1-9
Zentrum für Konservative Medizin
Gross construction cost: 100.4 m €
Completion: 2008
Usable Floor Area: 26,700 m²
GFA: 52,300 m²
GCV: 213,700 m³
Zentrum für Frauen- und Kindermedizin (ZFK)
Gross construction cost: 61.9 m €
Completion: 2007
Usable Floor Area: 15,300 m²
GFA: 31,500 m²
GCV: 130,700 m³


Urban development
The new clinical centres of the university clinic and the administrative centre are built close to the city centre of Leipzig. In the context of this constructional extension, the formerly plain Liebigstraße will become a new medical campus – the so-called „Healthcare boulevard“, with a cluster of four-  and five-storey clinical buildings, which are arranged like string of pearls. The historical building of the ‘Old Surgery’ was also integrated in the complex. The modern, clearly structured building parts form its frame and serve as the entrance of the Frauen- und Kinderzentrum.


Architectural concept
The new urban building arrangement is picked up in the inside; all functional areas of both new clinical centres can be accessed via two central halls. The basic structure is characterised by the vertical functional structuring: examination and treatment areas are located in the entrance level, the patient areas in the upper storeys.
A three-storey hall forms the core of the Zentrum für Frauen- und Kindermedizin – the area for reception, the day rooms and the access area with comfortable waiting areas and a café.
The Centre for Conservative Medicine shares the entrance with the already existing Operative Centre. Here, the patient admission and waiting areas as well as day rooms and a restaurant for patients and staff are stretched over several floors and can all be accessed via an elongated hall with access to the patient’s garden.
The budget, which was comparably small in contrast to other clinical buildings, did not allow the exclusive usage of top-quality materials for the interior architecture – which underlined the use of colour as a means of design. The units and nursing wards as well as the patient rooms are dominated by bright, intensive colours, indicating important orientation points.


Façade
The criteria for the construction of the present perforated façade were simple building structures, adequate window sizes and sufficient constructional measures for solar protection. The use of natural stone, as envisaged in the competition entry, was replaced later by a multilayer insulation system due to the extremely small budget.
Today, the bright, almost white plaster renderings provide the characteristic, horizontal structure of the buildings. Between these renderings, sand coloured rendered surfaces and vertical aluminium windows are intermittently positioned with anthracite-coloured soffits – just as the respective function of the rooms lying behind. The brick-red surface between the window elements of the nursing wards contrasts with the colours of the other functional areas.


Nursing bases
The present type of nursing station provides the possibility of adjusting the size of the station to the currently required occupancy rate at all times. Between the main stations, there are connection areas, in which, according to the requirements, the patient rooms may be assigned to different nursing bases. This principle enables the combination of up to four stations into so-called “overflow stations“. The central bases are located within the main stations and serve as reception, information and working place at the same time. The direct vicinity to the patient areas and the short distances to the patient rooms offer ideal working conditions for the staff.