Back to profile
wörner traxler richter

Sana Klinikum Offenbach

Project data
Client: Klinikum Offenbach GmbH
Services: Service rendering phase 1-9
Gross construction cost: 142 m €
Completion: 2010
Usable Floor Area: 29,040 m²
GFA: 59,050 m²
GCV: 237,960 m³


Urban development
The new building of the Klinikum Offenbach, a hospital providing maximum medical care, is the city’s biggest financial investment since the end of World War II. The decision for this new construction does not only bring one the most modern clinics to Offenbach, but also brings a decisive benefit regarding urban development and a high level of potential development. After relocation to the new building, several buildings on the clinic premises will be deconstructed, among them the dominating 17-storey central building and an overground bunker, enabling the spacious campus to be used for the future construction of clinical-related buildings.

Architectural concept
The entire clinical centre will be housed in a six-storey comb-like building – the examination and treatment areas are located in the lower floors, the patient areas in the upper floors.

The unequivocal image of the clinical centre is particularly characterised by the significant concept of colour and façade. The skin of the façade with its shimmering shades of red and brown and provides a dynamic contrast to the generously designed glass façade of the entrance hall.
The entrance is not merely a reception, waiting and access area, but also a vivid public shop zone, which stretches over the entire longitudinal side of the new building. At the north side, it is structured by the Cafeteria built in front of the entrance, at the south side it is structured by the Tommyhall. The Tommyhall serves as a medical care station for the sick and additionally as a sports hall for the disabled and “event location“ for all kinds of activities.
The longitudinal side between the glass hall and the actual functional areas is the so-called “distribution strip“, which connects the different clinics. Lift cores marked in red, orange, yellow and green support the house’s own guidance system.

Nursing bases
The structure of the building enables the creation of flexible station sizes and the consequent adaption to the respective patient volume. The rooms located in the connection areas between the central stations can be assigned to different nursing bases.
In order to create comfortable patient rooms with a hotel character, particular attention has been paid to a special lighting design and the use of colours and materials. Low parapets enable the lying patient to view the nature, the windowsills serve as seating places. Wall areas in contrasting colours, built-in-closets made from brightly coloured wood and occasional elements make the bed places to small, personal spheres.